Hvad er dansk mad?

Børnene i de danske børnehaver skal ikke spise halalkød. Det mener Brøndbys borgmester, Kjeld Rasmussen, og til TV-Lorry kunne han tilføje, at hvis det stod til ham, så er det slut med alle fremmede madretter for fremtiden. Børnene skal spise “god, traditionel dansk mad”. God dansk mad er ikke halalkød. Men hvad er det så?

Det er faktisk meget nemmere at sige, hvad dansk madkultur ikke er, frem for hvad det er. Sort set alle vores madtraditioner er ikke mere end nogle generationer gamle. De traditionsrige kartofler blev dog en basisfødevare allerede omkring 1830. Først i sidste halvdel af 1800-tallet kom kødhakkemaskinerne til os og gav os forudsætningen for de nationale specialiteter som hakkebøf, frikadeller, medisterpølse og leverpostej, men først langt senere – i 1960´erne – blev befolkningen rig nok til, at de kan betragtes som egentlige national retter.

Og der er ikke meget tilbage af det danske køkken, hvis vi fjerne hakkekødet plus alle de kødretter, der skal laves i ovnen – som først blev almindelig sidst i 1800-tallet. Og alle de ferske varer måtte, indtil køleteknikken blev udbredt i 1880´erne (men allemandseje langt senere) erstattes af saltet kød. Sukkeret var et krydderi, alle mælkeprodukter en sæsonspise osv.

Man skal faktisk gøre sig umage for at komme i tanke om noget, der kan serveres i børnehaverne i dag, som har været i dansk madkultur i længere tid. Der er selvfølgelig rugbrødet, byggrøden og øllet, som danskerne har levet af siden stenalderen. Dertil spegesild og saltet kød en sjældent gang. Er det, hvad Kjeld Rasmussen mener, at vores børn skal fortære? Eller er det det nyere danske køkken, hvor vi indtager mere end 16 kilo margarine og 40 kilo sukker om året – hver eneste en af os. Vi ved alle, at danskerne spiser for meget svinekød, fedt, sukker og alt for lidt brød, fisk og grøntsager. Vi har hørt det så mange gang, når ernæringseksperter forklarer, hvorfor vores sundhedstilstand er i bund i Europa.

Det “danske køkken” er ikke nævneværdigt gammelt, og der er bestemt ikke nogen ernæringsmæssige grunde til at værne om det. Hvis vi lader os inspirere af andre kulturer, kan det kun blive bedre. Under alle omstændigheder er det ikke nok at sige, hvad det danske køkken ikke er. Rasmussen og hans meningsfæller må fortælle os, hvad i den danske madkultur, som de at værne om, og som de mener, at vores børn skal spise.

Denne debatartikel er oprindeligt bragt i Kristeligt Dagblad den 7. september 1999. 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: