Snart skal vi betale dyrt for vores eget privatliv

I dag er dit privatliv beskyttet af grundloven og en gratis rettighed. I morgen er dit privatliv en vare, som du skal betale for. Verdens største teleselskab har allerede lanceret et nyt privatlivsprodukt. Betal 200 kroner ekstra om måneden, så stopper selskabet med at overvåge dit digitale liv.Det er et spørgsmål om kort tid, før danskerne står over for samme valg: vil du betale ekstra for at undgå at blive overvåget? Spørgsmålet er ikke blot et dilemma for den enkelte forbruger. Vi er som samfund nødt til at tage stilling til, om privatliv skal være en vare eller en rettighed.

Det er teleselskabet AT&T, der som de første tilbyder sine amerikanske kunder den service at begrænse sin overvågning. De sælger denne type internet- og mobilabonnement som et “premier offer”. De fleste kunder har indtil videre valgt standardproduktet. De sparer pengene og lader sig overvåge. Det vil ændre sig, mener man både i og uden for branchen.

Allerede her i 2016 vil forbrugernes bekymringer toppe og skabe basis for et enormt nyt marked for privatlivsbeskyttelse, forudser en rapport fra det amerikanske analyseinstitut Forrester Research. Derfor er alle de store virksomheder som fx Google på vej med produkter, som er gratis i dag, men som du skal betale for i fremtiden, hvis du vil undgå overvågning og målrettede reklamer.

I dag ved de fleste af os, at uoverskueligt mange virksomheder følger med i vores digitale liv, og vi har vænnet os til tanken med et magtesløs træk på skulderne. Hvad kan man gøre ved det? Nu kommer så den nemme løsning: Vi kan købe os til et privatliv. Løsningen er selvfølgelig nemmest for dem, der har pengene til det, men vi må nok se i øjne, at i fremtiden er privatlivet for de privilegerede og velpolstrede.

Helt i tråd med tendenserne i udlandet har Danmark også netop set sin første tænketank, der arbejder for at fremme dataetiske produkter og tjenester. De kalder sig DataEthics.eu og holdt sit første møde her i marts. Mødets talere var internationale iværksættere med produkter inden for privatlivsbeskyttelse, fx den såkaldte Blackphone, der koster næsten 5.000 kr. Personligt gik jeg fra mødet med en fornemmelse af, at i fremtiden er privatliv noget, som jeg skal købe af nogle smarte forretningsfolk. Det er dog ikke sådan, at forretningsfolkene inden for ”privatlivsfremmende produkter” præsenterer sig selv. De markedsfører deres produkter, som løsningen på et demokratisk problem. ”Do you feel out of control?”, som der stod i den danske virksomhed Privacores præsentation. De vil give dig kontrollen tilbage med en browser, som ikke kan overvåges.

Det er ikke udsædvaneligt inden for denne branche, at varer pakkes ind i demokrati-retorik. De bruger flittigt ord som demokrati, rettigheder, krænkelser af privatlivet, og så kan de kan godt lide at nævne Edward Snowden, som de påstår at dele formål med. Det er komisk, for Snowden er ikke en forretningsmand med et produkt, men en whistleblower med et princip. Og det er tragisk, fordi de nye iværksættere sammen med de eksisterende giganter som Google i sidste ende kan undergrave de rettigheder, som de påberåber sig at beskytte.

I dag sikrer vores grundlov vores rettigheder. Formålet er at beskytte alle borgere, også de truede, de svage og dem, der ikke har penge. Det er ikke svært at se det sympatiske i de nye privatlivsprodukter, og der er intet i vejen med at tjene penge og et godt formål samtidig. Problemet er, at når vi overlader det til den enkelte borger selv at købe sig til beskyttelse, så udvandes selve grundprincipperne i vores demokrati.

Der er selvfølgelig også en anden løsning. Vi kunne jo sikre retten til et privatliv ved at forlange, at det er EU og den danske stat, det beskytter vores eksisterende rettigheder. Det kan gøres gennem lovgivning, der ulovliggør, at digitale produkter og services overvåger brugerne. Dermed slipper den enkelte borger for at blive stillet i det dilemma, om de bør betale for deres privatliv, og som samfund viser vi, at rettigheder ikke er en vare, men til for at beskytte os alle sammen – uanset hvor mange penge, vi har på kontoen. Det er indrømmet en lidt mere bøvlet løsning at sikre fælles rettigheder ved lov end at overlade det til den enkelte at beskytte sig selv. Det ene udelukker ikke nødvendigvis det andet, men tilliden til at vi er beskyttet af grundloven vil falde, hvis vi i praksis oplever, at vi selv skal købe os til produkter, der beskytter os.

Bragt i Politiken den 18. april 2016. 

Comments

 1. Hej Kresten, Tak for et godt oplæg til debat.

  I forhold til om man fra centralt hold skal sætte rammerne for overvågning, så vil det sikkert give mening i nogle sammenhænge, når du nævner Snowden trækker du debatten i retning af statslig overvågning, det mener jeg er et andet ærinde en det at private selskaber indsamler hobevis af data, med det formål at profilere brugerne og derefter sælge disse data til målrettet markedsføring. Jeg tror på at man kan lave en god service, og en god forretning som tjener det formål at give forbrugeren valget – også uden at han/hun skal betale for det ved kasse 1. –

  Det kan tage lang tid at ændre et offentligt særligt hvis man begynder at stille krav til lovgivning på tværs af EU. Jeg tror også det vil være nødvendigt at det offentlige og de eksisterende udbydere bliver udfordret af private aktører og services, som ikke baserer deres forretningsmodel på indsamling af personlige data, eller et betalt fravalg af det – så man ikke behøver være hverken rig eller velpolstret for at benytte dem.

  Det er rigtigt at vi i Privacore arbejder på en browser (Privafox) der som standard har en anstændig indstilling i forhold til privatlivs sikring – det kan være vanskeligt og besværligt for den almindelige bruger at sætte fluebenene de rigtige steder i de nuværende browsere. Vi vil gerne gøre det nemt at opnå den bedst mulige indstilling. Det nok for meget at love at man ikke kan blive overvåget når man bruger Privafox, men man får et bedre udgangspunkt for at beskytte sig selv, og bedre kontrol over hvem der kigger med over skulderen når man surfer rundt på nettet.

  Privafox er gratis og Open Source, så man behøver hverken være rig eller velpolstret for at benytte den.

  Jeg vil gerne have lov til at fortælle Privafox kommer med en plugin (Privacontrol), som gør det muligt at se hvilke cookies og scripts der afvikles på den hjemmeside man besøger.

  Det helt grundlæggende for Privafox er dog, findx, en ny europæisk søgemaskine udviklet af Privacore, der som standard søgemaskine sikrer brugeren kan søge anonymt og brugerens søgehistorik ikke gemmes til efterfølgende profilering.

  Igen tak for debat indlægget, vi trænger til at der kommer et bredt fokus på et niveau hvor alle kan være med. Jeg håber du har lyst til at følge med i udviklingen af Privacore privatlivs beskyttende services – du kan se mere på http://www.privacore.com

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: