Myten om den digitale generation

DEN DIGITALE generation er vokset op med internettet og digitale medier, og derfor tror vi, at de altid foretrækker at være digitale. Det gør de ikke. I en ny undersøgelse svarer 77 procent af danskerne, at hvis de skal læse længere tekster som en bog eller lang artikel, så vil de foretrække at læse den på papir frem for på en skærm. 

Og det er bemærkelsesværdigt, at de unge foretrækker papir i højere grad end gennemsnittet. Hele 83 procent af unge danskere mellem 18-29 foretrækker at læse lange tekster på papir.

Tallene kommer fra den nye befolkningsundersøgelse ”Faglig formidling i digitale medier”, som er udgivet af Bjerg Kommunikation. Resultaterne er interessante, fordi de udfordrer den ensidige digitalisering, som vi ser på skoler og uddannelse og i den kommunikation, der er mellem det offentlige og borgerne. Vi har længe talt om den digitale generation og forestillet os, at siden de er så meget online, så skal vi også møde dem online og tilbyde den stadig flere online-muligheder. Derfor digitaliserer vi så ensidigt skoler og uddannelser. Den ensidighed vil den digitale generation formentlig ikke takke os for. Når så mange unge svarer, at de hellere vil læse lange og faglige tekster på papir, så er det måske, fordi de bedre end os andre har forstået, at digitale medier kan meget, men også har deres begrænsninger. Og de bakkes op i forskning om læsning.

STORT SET AL FORSKNING på området viser, at vi nemmere koncentrerer os om analoge tekster end digitale. Det skyldes, at vi husker bedre, når vi har fysisk kontakt med det, vi læser. Når vi læser, danner hjernen et mentalt kort over teksten, som placerer informationer på siden og i starten eller slutningen af dokumentet. Derfor er det almindeligt, når du skal genfinde et tekststykke i en bog, som du har læst, så leder du sjældent i hele bogen. Du kan for eksempel huske, at tekststykket stod nederst på en venstreside sidst i bogen. Derfor leder du der. Det er hjernen, der har placeret teksten i et mentalt kort. Det er nemmere for hjernen at lave et mentalt kort over et papir end en skærm. Det hjælper også på koncentrationen, at der ikke er noget, der afbryder ens læsning, når man læser en bog, som der kan være på en telefon.

Selvfølgelig kan man koncentrere sig om en digital tekst, men det kræver lidt mere af os at få det samme ud af det. Digital læsning er altså ikke noget, som man bare vænner sig til og bliver bedre til, fordi man gør det meget eller vokser op med det. Digital læsning er ikke alene et spørgsmål om generationer og vaner, det er et spørgsmål om vores hjerner og koncentration.

Vi læser alle sammen stadig flere tekster digitalt, og ofte skyldes det, at vi ikke har noget valg. Breve fra det offentlige kommer kun i e-Boks, og uddannelserne kræver også, at man er digital. Derfor er det bemærkelsesværdigt, at i de situationer, hvor vi selv kan vælge, om en tekst skal være digital eller analog, der vælger vi i stigende grad den analoge. I Amerika stiger salget af fysiske bøger, og salget af e-bøger flader ud. Danske forlag siger, at tendensen er den samme herhjemme.

Selvfølgelig er fremtiden digital, og selvfølgelig vil det betyde fantastiske nye muligheder for os alle sammen. Vi skal som samfund bare over den første digitale begejstring og forstå, at forskellige medier tilbyder os forskellige muligheder. Og indtil videre er bogen og papiret stadig det mest overlegne medie, når det kommer til at læse, lære og huske. Den digitale generation ved det.

Udgivet som kommentar i Kristeligt Dagblad den 26. januar 2017

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: